Koniec skialpinistickej sezóny pomôže zimou vysileným kamzíkom

07.04.2009 Poprad

Vysoké Tatry 7. apríla (TASR) - Skialpinistická sezóna vo Vysokých Tatrách 15. apríla končí, čo pomôže zimou vysileným kamzíkom.
Práve skialpinisti sa mohli podpísať pod úhyn troch kamzíkov počas jediného víkendu v závere februára. Tragický príbeh troch kamzičích samcov i snahu o záchranu dvoch z nich, ktorých našli ešte živých, zachytil Pavol Kráľ zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) v pätnásťminútovom dokumente. Film nazvaný Obete zimy dnes premiérovo predstavili v Múzeu TANAPu v Tatranskej Lomnici.
\"Predpokladáme, že išlo o náhle vyrušenie. Ťažko povedať, či skialpinistami, alebo tam bola iná príčina, ale zvieratá sa dostali do miest, ktoré by si bez stresu nevybrali, \" konštatovala zoologička Štátnych lesov TANAPu Barbara Chovancová. Dodala, že išlo o samcov, čo môže negatívne ovplyvniť ďalší vývoj kamzičej populácie.
Podľa Chovancovej každoročne uhynie viac kamzíkov, pričom sa zvyčajne nájdu iba zvyšky po predátoroch. Napríklad medvede v jarnom období hľadajú na lavíniskách uhynuté jedince. Dvoch kamzíkov, ktorých sa nepodarilo zachrániť napriek úsiliu lesníkov, uvidia v budúcnosti návštevníci Múzea TANAPu. \"Naplánovali sme ukážky ruje, keďže ide o dvoch samcov. Kože sa už pripravujú na vypreparovanie, \" prezradila zoologička.
Jedného z trojice kamzíkov našli v Mengusovskej doline a dvoch v Mlynickej doline. Prvý si zlomil chrbticu pri páde v strmom skalnatom teréne a napriek odbornej starostlivosti veterinára, ho museli utratiť. Ďalšie dva našli v Mlynickej doline. Jeden už bol mŕtvy. Pravdepodobne sa prepadol cez sneh a zostal visieť vo vzduchu zakliesnený hlavou v kosodrevine, takže sa udusil. Druhý bol vychudnutý a zoslabnutý. \"Keď sme ho našli, obhrýzal púčiky jarabiny. O chvíľu si však ľahol na sneh. Vôbec sa nebránil, keď sme ho spútavali a vkladali do plachty. Jeho stav bol skutočne vážny, \" opísal záchrannú akciu autor filmu. Ani tento kamzík neprežil.
Z histórie je zatiaľ známy iba jeden prípad úspešnej záchrany kamzíka, ktorého našli pred pár rokmi zraneného na zamrznutej hladine Popradského plesa. Keď sa vystrábil zo zlomenín nôh, preskočil vysokú ohradu a vrátil sa do vysokohorského prostredia o niečo skôr, ako plánovali jeho záchrancovia.
Námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu Marián Šturcel dodal, že tohtoročná zima s množstvom snehu, ktorý pripadol v marci, spôsobuje zveri nemalé problémy. Lesníci ju preto pravidelne prikrmujú. Kamzíkom vynášajú okrem kamennej soli aj jarabinu.
V uplynulom roku zaregistrovali na území Tatranského národného parku 773 kamzíkov, z nich 606 na slovenskej a 167 na poľskej strane.
 

Vyberte región